Eötvös Loránd Fizikai Társulat

Csongrád-Csanád megyei csoportja

Aktuális programjaink, hírek, információk

Leszállt a Perseverance marsjáró

A 2020. július 30-án indított marsjáró majdnem 8 hónap utazást követően sikeresen landolt február 18-án. Az 2012. augusztus 6-án érkezett Curiosity nagy testvéreként fejlettebb műszerezettséggel rendelkezik, tömege 17%-kal nagyobb, és már el is kezdte küldeni a nagyfelbontású fotókat.

Bővebben...

A koronavírusok légúti kiülepedése hatással van a súlyosabb szövődményekre

A ténylegesen tüdőgyulladást okozó SARS-CoV-2 vírusok nem máshonnan, hanem az érintett beteg felső légútjaiból származnak – derült ki az ELKH Energiatudományi Kutatóközpont (EK), az ELKH Wigner Fizikai Kutatóközpont (Wigner FK), a Semmelweis Egyetem és a Törökbálinti Tüdőgyógyintézet munkatársainak részvételével zajló kutatásból. A kutatók megmutatták, hogy nagyon kicsi annak a valószínűsége, hogy a vírusok közvetlenül a tüdőbe jussanak, még akkor is, ha egy koronavírusos beteg köhögését lélegezzük be. Ennek alapján a tüdőgyulladás kialakulásához vezető folyamat két részre osztható.

Bővebben...

Budó Ágoston fizikai feladatmegoldó verseny

A járványügyi szabályok szigorodása miatt a 2020. november 19-re tervezett Budó Ágoston Fizikai Feladatmegoldó Versenyt az eredeti időpontban nem tudtuk megtartani. Amint a középiskolákban a jelenléti oktatás visszaáll, szeretnénk a versenyt lebonyolítani.
Megértésüket köszönjük!
Tisztelettel
az ELFT Csongrád-Csanád megyei vezetősége
Szeged, 2021. január 26.

Bővebben...

Játsszunk fizikát! 2021

Az Eötvös Loránd Fizikai Társulat Csongrád-Csanád megyei Csoportja és a Szegedi Tudományegyetem Fizikai Intézete 3 fordulós versenyt hirdet fizikai kísérletekből általános és középiskolás diákok számára - 2021-ben 22. alkalommal! A versenyre történő regisztráció és a megoldások beküldésének részletei az alábbi Felhívásban találhatók.

Bővebben...

Winterschool of Experimental Molecular Dynamics

We would like to invite you to the first virtual Winterschool of Experimental Molecular Dynamics, which will be held from the 22nd until the 24th of February 2021. This conference will cover current trends in modern spectroscopy and latest experimental techniques, including the use of light sources from High-Harmonic Generation to Free Electron Lasers.
The current list of speakers includes:
Helen Fielding, Jie Yang, Thomas Bierkand, Robert Seidel, Patrick Hemberger, Matteo Lucchini

Bővebben...

Archívum

Elhunyt Jack Steinberger

2020 december 12-én elhunyt Jack Steinberger részecskefizikus, a CERN kutatója. Munkásságáért 1988-ban megosztott Nobel-díjat kapott Leon Max Ledermannal és Melvin Schwartz-cal együtt a neutrínónyaláb-módszerért és a müonneutrínó felfedezésével a leptonok dublett szerkezetének kimutatásáért. 99 éves volt.

Bővebben...

Eötvös-verseny

2020 október 9-én, pénteken 15:00-20:00 tartjuk az idei Eötvös-versenyt középiskolások és idén érettségizett tanulók számára rendezik. Ha a hátralévő egy hétben nem lesz jelentős változás a vírushelyzet miatt, akkor 14 magyarországi helyszínen lehet megírni a dolgozatot. Előzetesen jelentkezni nem kell.

Bővebben...

4. ELI-ALPS tanár továbbképzés

Az ELI-ALPS feladatának tekinti a tudomány népszerűsítését és a társadalom tájékoztatását az ELI-ALPS-ban folyó kutatásokról. E küldetés részeként különös figyelmet kíván fordítani a középiskolai tanárok továbbképzésére, hiszen ők diákok ezreivel állnak kapcsolatban, és ismereteiket megbízható hitelességgel adják tovább a fiatal generációnak. Ezért 2020. augusztus 28-án már negyedik alkalommal kerül sor középiskolában természettudományokat tanító tanárok továbbképzésére. A résztvevők felfrissítik a lézerekkel és lézeres kutatásokkal kapcsolatos ismereteiket, és megismerkednek az ELI-ALPS berendezéseivel és kutatási tevékenységével.

Bővebben...

ELI Summer School 2020

Virtual Summer School to be Run by ELI-ALPS Laser Research Institute on 26-28 August 2020. Topics: High-power ultrashort lasers, Particle acceleration and applications, Plasma Physics, Generation and application of attosecond pulses, XUV and X-ray optics, ELI user experiments, Generation and applications of intense THz radiation, Generation and amplification of ultrashort laser pulse, Generation of bright coherent and incoherent X-ray pulses using short-pulse lasers

Bővebben...

Bor Pál fizikaverseny

A 7. és nyolcadikos tanulók többfordulós feladatmegoldó versenye, a döntőben kiegészítve mérési feladatokkal. Névadója Bor Pál (1919-2004), a Szegedi Tanárképző Főiskola (jelenleg SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar) volt tanára, igazgatóhelyettese, a legendás városi középiskolás fizikaszakkör vezetője.

Bővebben...

The 5th Workshop on a Laser Based Transmutator

June 16th, 2020 - 18:00 ZOOM Meeting
Actinides in the spent nuclear fuel remain radiotoxic and emit large quantities of heat for 100,000s of years while they are stored in the deep earth depository. Transmuting the actinides allows us to shorten the duration of the storage, reduce the volume of the storage and potentially allow for a shallow earth burial. Furthermore, transmuting the actinides eliminates proliferation of nuclear weapon-grade materials. The societal benefit of the transmutation project is to lower storage requirements and eliminate nuclear weapon proliferation.

Bővebben...

Állandó rendezvények

További információk

Elnökség

  • Elnök: Dr. Zimányi László fizikus, intézetigazgató, SZBK Biofizikai Intézet
  • Titkár: Moróné Tapody Éva középiskolai tanár, Szegedi Tömörkény István Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium
  • Dr. Galajda Péter fizikus, tudományos főmunkatárs, SZBK Biofizikai Intézet
  • Dr. Hopp Béla fizikus, intézetigazgató egyetemi tanár, Szegedi Tudományegyetem Fizikai Intézet
  • Dr. Nagy Anett középiskolai tanár, igazgató, Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium
  • Tasi Zoltánné általános iskolai tanár, Üllési Fontos Sándor Általános Iskola

Adminisztráció

A területi csoportról

Az Eötvös Loránd Fizikai Társulat Csongrád megyei területi csoportja a Szegeden és a megyében alkotó, dolgozó fizikusokat, fizikatanárokat összefogó szervezet. Szerencsés helyzete abból adódik, hogy Szeged a hazai fizikai kutatás és oktatás egyik fellegvára. A Szegedi Tudományegyetem Fizikai Intézete (Kísérleti Fizikai Tanszék, Elméleti Fizikai Tanszék, Optikai és Kvantumelektronikai Tanszék, Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet), az ELI-ALPS Lézeres Kutatóintézet, továbbá a Szegedi Biológiai Kutatóközpont Biofizikai Intézete a magyar fizikai és fizikával határos tudományok meghatározó műhelyei. Az egyetem természettudományi és tanárképző karán fizikus és fizikatanár hallgatók generációi szerezték, szerzik meg diplomájukat, illetve tudományos (PhD) fokozatukat. Az ELFT Csongrád megyei területi csoportja részt vesz a fizikai kutatással kapcsolatos rendezvények, események szervezésében, illetve több, immár hagyományos iskolai fizikaverseny és nagyközönségnek szóló népszerűsítő esemény lebonyolításában. A területi csoportnak mintegy 70 tagja van.