Eötvös Loránd Fizikai Társulat

Csongrád-Csanád megyei csoportja

Aktuális programjaink, hírek, információk

Budó Ágoston feladatmegoldó verseny

Az ELFT Csongrád-Csanád Megyei Csoportja meghirdeti a regionális BUDÓ ÁGOSTON FIZIKAI FELADATMEGOLDÓ VERSENYT középiskolai tanulóknak a 2021/2022. tanévben. A versenyre az iskolák 2021. november 4-ig jelentkezhetnek a budoverseny@gmail.com címen. A tanulók a dolgozatokat 2021. november 18-án 14 órától 17 óráig a saját iskolájukban, az iskola által biztosított felügyelet mellett írják meg.

Versenyfelhívás
Adatkezelési tájékoztató
Individualizált felvételhez kapcsolódó adatkezelési tájékoztató

Fizikai Nobel-díj

A 2021-es fizikai Nobel-díjat a japán születésű, amerikai Syukoro Manabe (25%), a német Klaus Hasselman (25%) és az olasz Giorgio Parisi (50%) nyerte el a komplex fizikai rendszerek működésének megértése kapcsán végzett áttörő munkájukért, speciálisan (SM és KH) a földi klíma fizikai modellezéséért és változásainak megbízható előrejelzéséért.

Bővebben...

ELI ALPS Tudományos Nyílt Nap 10.07.

Október 7-én az ELI ALPS Lézeres Kutatóintézet kitárja kapuit a szegedi és környékbeli egyetemek és kutatóintézetek munkatársai előtt. Előadásokban mutatjuk be a kutatóintézet berendezései által nyújtott lehetőségeket, és lehetőséget teremtünk az egyes kutatócsoportokkal történő személyes találkozásra és megbeszélésre, jövőbeli együttműködési lehetőségek feltárása céljából. A rendezvény regisztrációköteles, védettségi igazolvánnyal vagy maszkban látogatható.

Bővebben...

Megérkezett az ITER központi mágnesének első része

A 66 tonnás mágnes a világ első fúziós erőművébe tervezett Central Solenoid eleme, ami, ha összeállítják 2024-re, közel 1000 tonnát fog nyomni és 18 méter magas lesz. A kész elektromágnes 13 T-s terével Föld mágneses mezejénél 300 000-szor erősebb. Az ITER a Nap belsejénél is magasabb hőmérsékletet állít elő, körülbelül 150 millió Celsius-fokos hidrogéngázt éget el héliummá, miközben tízszer több energia keletkezik, mint amennyit a fűtésére fordítottak.

Bővebben...

Játsszunk fizikát! 2021

Az általános és középiskolás diákok számára szervezett megmérettetést 22. alkalommal rendezte meg az Eötvös Loránd Fizikai Társulat Csongrád-Csanád megyei Csoportja és a Szegedi Tudományegyetem Fizikai Intézete. Három fordulóban, elméleti és gyakorlati kérdésekkel, otthon is könnyen elvégezhető, látványos kísérletekkel hívták a fizika iránt érdeklődőket a szervezők a „Játsszunk fizikát!” vetélkedőre. Az ezredforduló óta hagyományos megmérettetésen az egész országból rendszeresen vesznek részt iskolák.

Bővebben...

Archívum

SZTE TTIK Fizikai Intézet Nyílt Nap

Az SZTE TTIK Fizikai Intézet Nyílt Napjának élő adásfolyama 2021. január 23-án, szombaton 10.15 órától az alábbi linken lesz követhető:
https://youtu.be/CXddvx5YKWY Szeretettel várunk szombati virtuális terünkbe mindenkit, elsősorban a képzéseink iránt érdeklődő középiskolás diákokat, szüleiket és tanáraikat!
Üdvözlettel,
Dr. Szalai Tamás
közkapcsolati bizottsági tag, SZTE TTIK Fizikai Intézet

Elhunyt Jack Steinberger

2020 december 12-én elhunyt Jack Steinberger részecskefizikus, a CERN kutatója. Munkásságáért 1988-ban megosztott Nobel-díjat kapott Leon Max Ledermannal és Melvin Schwartz-cal együtt a neutrínónyaláb-módszerért és a müonneutrínó felfedezésével a leptonok dublett szerkezetének kimutatásáért. 99 éves volt.

Bővebben...

Eötvös-verseny

2020 október 9-én, pénteken 15:00-20:00 tartjuk az idei Eötvös-versenyt középiskolások és idén érettségizett tanulók számára rendezik. Ha a hátralévő egy hétben nem lesz jelentős változás a vírushelyzet miatt, akkor 14 magyarországi helyszínen lehet megírni a dolgozatot. Előzetesen jelentkezni nem kell.

Bővebben...

4. ELI-ALPS tanár továbbképzés

Az ELI-ALPS feladatának tekinti a tudomány népszerűsítését és a társadalom tájékoztatását az ELI-ALPS-ban folyó kutatásokról. E küldetés részeként különös figyelmet kíván fordítani a középiskolai tanárok továbbképzésére, hiszen ők diákok ezreivel állnak kapcsolatban, és ismereteiket megbízható hitelességgel adják tovább a fiatal generációnak. Ezért 2020. augusztus 28-án már negyedik alkalommal kerül sor középiskolában természettudományokat tanító tanárok továbbképzésére. A résztvevők felfrissítik a lézerekkel és lézeres kutatásokkal kapcsolatos ismereteiket, és megismerkednek az ELI-ALPS berendezéseivel és kutatási tevékenységével.

Bővebben...

ELI Summer School 2020

Virtual Summer School to be Run by ELI-ALPS Laser Research Institute on 26-28 August 2020. Topics: High-power ultrashort lasers, Particle acceleration and applications, Plasma Physics, Generation and application of attosecond pulses, XUV and X-ray optics, ELI user experiments, Generation and applications of intense THz radiation, Generation and amplification of ultrashort laser pulse, Generation of bright coherent and incoherent X-ray pulses using short-pulse lasers

Bővebben...

Bor Pál fizikaverseny

A 7. és nyolcadikos tanulók többfordulós feladatmegoldó versenye, a döntőben kiegészítve mérési feladatokkal. Névadója Bor Pál (1919-2004), a Szegedi Tanárképző Főiskola (jelenleg SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar) volt tanára, igazgatóhelyettese, a legendás városi középiskolás fizikaszakkör vezetője.

Bővebben...

The 5th Workshop on a Laser Based Transmutator

June 16th, 2020 - 18:00 ZOOM Meeting
Actinides in the spent nuclear fuel remain radiotoxic and emit large quantities of heat for 100,000s of years while they are stored in the deep earth depository. Transmuting the actinides allows us to shorten the duration of the storage, reduce the volume of the storage and potentially allow for a shallow earth burial. Furthermore, transmuting the actinides eliminates proliferation of nuclear weapon-grade materials. The societal benefit of the transmutation project is to lower storage requirements and eliminate nuclear weapon proliferation.

Bővebben...

Állandó rendezvények

További információk

Vezetőség

  • Elnök: Dr. Zimányi László fizikus, intézetigazgató, SZBK Biofizikai Intézet
  • Titkár: Moróné Tapody Éva középiskolai tanár, Szegedi Tömörkény István Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium
  • Dr. Galajda Péter fizikus, tudományos főmunkatárs, SZBK Biofizikai Intézet
  • Dr. Hopp Béla fizikus, intézetvezető egyetemi tanár, Szegedi Tudományegyetem Fizikai Intézet
  • Dr. Nagy Anett középiskolai tanár, igazgató, Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium
  • Tasi Zoltánné általános iskolai tanár, Üllési Fontos Sándor Általános Iskola

Adminisztráció

A területi csoportról

Az Eötvös Loránd Fizikai Társulat Csongrád megyei területi csoportja a Szegeden és a megyében alkotó, dolgozó fizikusokat, fizikatanárokat összefogó szervezet. Szerencsés helyzete abból adódik, hogy Szeged a hazai fizikai kutatás és oktatás egyik fellegvára. A Szegedi Tudományegyetem Fizikai Intézete (Kísérleti Fizikai Tanszék, Elméleti Fizikai Tanszék, Optikai és Kvantumelektronikai Tanszék, Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet), az ELI-ALPS Lézeres Kutatóintézet, továbbá a Szegedi Biológiai Kutatóközpont Biofizikai Intézete a magyar fizikai és fizikával határos tudományok meghatározó műhelyei. Az egyetem természettudományi és tanárképző karán fizikus és fizikatanár hallgatók generációi szerezték, szerzik meg diplomájukat, illetve tudományos (PhD) fokozatukat. Az ELFT Csongrád megyei területi csoportja részt vesz a fizikai kutatással kapcsolatos rendezvények, események szervezésében, illetve több, immár hagyományos iskolai fizikaverseny és nagyközönségnek szóló népszerűsítő esemény lebonyolításában. A területi csoportnak mintegy 70 tagja van.