Eötvös Loránd Fizikai Társulat

Csongrád-Csanád megyei csoportja

Aktuális programjaink, hírek, információk

A madarak röptét elemezve alkottak szuperhatékony drónrajt az ELTE kutatói

Az ELTE Biológiai Fizika Tanszékének kutatói rájöttek, hogy miként képesek a madárrajok felülkerekedni a csoportban való mozgás elvi nehézségein, és a természettől ellesett megoldással most minden eddiginél több drón gyors reakcióidejű, mégis harmonikus együttmozgását tudják koordinálni. A napjainkban egyre hangsúlyosabb tudományág, a kollektív viselkedés kutatásának alapkérdése többek között jó ideje az, hogy az egyes madarak mozgásából milyen finom módokon alakul ki a hatalmas rajok tánca. A tudományterület egyik megalapítója Vicsek Tamás fizikus professzor, aki negyedszázada publikálta a ma már róla elnevezett modellt, és ezzel elsőként írta le matematikailag az élővilágban zajló csoportos mozgásokat.

Bővebben...

9. Kvantumelektronika szimpózium

A jövő év elején kerül megrendezenésre a Kvantumelektronika 2021 szimpózium, amely immár 9. alkalommal jelent találkozási és konzultációs lehetőséget a hazai optikával, atom- és molekulafizikával illetve plazmafizikával foglalkozó kutatók számára. Az egynapos rendezvény online kerül megszervezésre, 2021. január 28-án. A délelőtti meghívott előadásokat rövid „poszter" prezentációk fogják követni, majd a szimpózium témájához kapcsolódó Nemzeti Laboratóriumok tevékenységének az ismertetése zárja a napot. A hagyományoknak megfelelően a szimpóziumon elhangzott előadások és a bemutatott poszterek anyagát ISBN számmal és DOI azonosítóval rendelkező kiadványban fogjuk megjelentetni, előreláthatóan még 2020 folyamán. A 3-5 oldal terjedelmű, magyar vagy angol nyelvű a cikkeket a kvantumelektronika2020@titan.physx.u-szeged.hu email címre várjuk 2020. november 30-i határidővel.

Bővebben...

Winterschool of Experimental Molecular Dynamics

We would like to invite you to the first virtual Winterschool of Experimental Molecular Dynamics, which will be held from the 22nd until the 24th of February 2021. This conference will cover current trends in modern spectroscopy and latest experimental techniques, including the use of light sources from High-Harmonic Generation to Free Electron Lasers.
The current list of speakers includes:
Helen Fielding, Jie Yang, Thomas Bierkand, Robert Seidel, Patrick Hemberger, Matteo Lucchini

Bővebben...

Archívum

Eötvös-verseny

október 9-én, pénteken 15:00-20:00 tartjuk az idei Eötvös-versenyt középiskolások és idén érettségizett tanulók számára rendezik. Ha a hátralévő egy hétben nem lesz jelentős változás a vírushelyzet miatt, akkor 14 magyarországi helyszínen lehet megírni a dolgozatot. Előzetesen jelentkezni nem kell.

Bővebben...

4. ELI-ALPS tanár továbbképzés

Az ELI-ALPS feladatának tekinti a tudomány népszerűsítését és a társadalom tájékoztatását az ELI-ALPS-ban folyó kutatásokról. E küldetés részeként különös figyelmet kíván fordítani a középiskolai tanárok továbbképzésére, hiszen ők diákok ezreivel állnak kapcsolatban, és ismereteiket megbízható hitelességgel adják tovább a fiatal generációnak. Ezért 2020. augusztus 28-án már negyedik alkalommal kerül sor középiskolában természettudományokat tanító tanárok továbbképzésére. A résztvevők felfrissítik a lézerekkel és lézeres kutatásokkal kapcsolatos ismereteiket, és megismerkednek az ELI-ALPS berendezéseivel és kutatási tevékenységével.

Bővebben...

ELI Summer School 2020

Virtual Summer School to be Run by ELI-ALPS Laser Research Institute on 26-28 August 2020. Topics: High-power ultrashort lasers, Particle acceleration and applications, Plasma Physics, Generation and application of attosecond pulses, XUV and X-ray optics, ELI user experiments, Generation and applications of intense THz radiation, Generation and amplification of ultrashort laser pulse, Generation of bright coherent and incoherent X-ray pulses using short-pulse lasers

Bővebben...

Bor Pál fizikaverseny

A 7. és nyolcadikos tanulók többfordulós feladatmegoldó versenye, a döntőben kiegészítve mérési feladatokkal. Névadója Bor Pál (1919-2004), a Szegedi Tanárképző Főiskola (jelenleg SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar) volt tanára, igazgatóhelyettese, a legendás városi középiskolás fizikaszakkör vezetője.

Bővebben...

The 5th Workshop on a Laser Based Transmutator

June 16th, 2020 - 18:00 ZOOM Meeting
Actinides in the spent nuclear fuel remain radiotoxic and emit large quantities of heat for 100,000s of years while they are stored in the deep earth depository. Transmuting the actinides allows us to shorten the duration of the storage, reduce the volume of the storage and potentially allow for a shallow earth burial. Furthermore, transmuting the actinides eliminates proliferation of nuclear weapon-grade materials. The societal benefit of the transmutation project is to lower storage requirements and eliminate nuclear weapon proliferation.

Bővebben...

Állandó rendezvények

További információk

Elnökség

  • Elnök: Dr. Zimányi László fizikus, intézetigazgató, SZBK Biofizikai Intézet
  • Titkár: Moróné Tapody Éva középiskolai tanár, Szegedi Tömörkény István Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium
  • Dr. Galajda Péter fizikus, tudományos főmunkatárs, SZBK Biofizikai Intézet
  • Dr. Hopp Béla fizikus, intézetigazgató egyetemi tanár, Szegedi Tudományegyetem Fizikai Intézet
  • Dr. Nagy Anett középiskolai tanár, igazgató, Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium
  • Tasi Zoltánné általános iskolai tanár, Üllési Fontos Sándor Általános Iskola

Adminisztráció

A területi csoportról

Az Eötvös Loránd Fizikai Társulat Csongrád megyei területi csoportja a Szegeden és a megyében alkotó, dolgozó fizikusokat, fizikatanárokat összefogó szervezet. Szerencsés helyzete abból adódik, hogy Szeged a hazai fizikai kutatás és oktatás egyik fellegvára. A Szegedi Tudományegyetem Fizikai Intézete (Kísérleti Fizikai Tanszék, Elméleti Fizikai Tanszék, Optikai és Kvantumelektronikai Tanszék, Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet), az ELI-ALPS Lézeres Kutatóintézet, továbbá a Szegedi Biológiai Kutatóközpont Biofizikai Intézete a magyar fizikai és fizikával határos tudományok meghatározó műhelyei. Az egyetem természettudományi és tanárképző karán fizikus és fizikatanár hallgatók generációi szerezték, szerzik meg diplomájukat, illetve tudományos (PhD) fokozatukat. Az ELFT Csongrád megyei területi csoportja részt vesz a fizikai kutatással kapcsolatos rendezvények, események szervezésében, illetve több, immár hagyományos iskolai fizikaverseny és nagyközönségnek szóló népszerűsítő esemény lebonyolításában. A területi csoportnak mintegy 70 tagja van.